Menu

Sposoby na kaca

Wszystko o kacu co tylko można sobie pomyśleć i też te rzeczy których nie można

Kakao na kaca?

faszynelka

Kakao 

cocoa728207_1280

Ekstrakt z kakao to gorzka mieszanka o smaku czekoladowym, złożona z cząsteczek ksantyny (teobrominy i kofeina) i procyjanidyny. Suplementacja ekstraktu kakaowego może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy oraz na zdolności poznawcze dzięki poprawie przepływu krwi i działaniu przeciwutleniającym.

Kakao Zastosowanie

Mówiąc o ekstrakcie kakaowym mamy na myśli przede wszystkim bioaktywne związki, które występują w produktach kakaowych, takie jak flawanole, procyjanidyny i (-)epikatechina. Chociaż nie są one unikalne dla kakao, ekstrakt kakaowy zawiera szczególnie wysoki poziom (-)-epikatechiny w porównaniu z innymi produktami roślinnymi.
Suplementacja ekstraktu kakaowego lub jedzenie gorzkiej czekolady wiąże się z lepszym przepływem krwi i lepszą wrażliwością na insulinę.

Wstępne badania sugerują, że (-)-epikatechina może również korzystnie wpływać na długowieczność poprzez zwiększenie przepływu krwi i natlenienie mózgu. Chociaż takie działanie nie wpływa na poprawę pamięci lub zdolności poznawczych, może odgrywać ochronną rolę podczas zachodzenia procesów związanych ze starzeniem się. Niektóre dowody sugerują również, że (-)- epikatechina może przeciwdziałać szkodom, jakie wywoływane są przez uszkodzone mitochondria.

Kiedy (-)- epikatechina jest wchłaniana przez organizm, aktywuje szlak sygnalizacji insuliny, który powoduje łagodny wzrost wychwytu glukozy. Zwiększony pobór glukozy oznacza, że organizm jest w stanie efektywniej pobrać cukier z krwi. Suplementacja (-)-epikatechina również zwiększa produkcję tlenku azotu, czyli cząsteczki, która rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi.

Kakao  Dawkowanie

hotchocolate1402045_1280

Ekstrakt z kakao jest bezpiecznym suplementem, który polepsza krążenie i efektywną produkcję energii. Przynosi długoterminowe korzyści, niezależnie od tego, czy (-) - epikatechina pochodzi z suplementów czy produktów spożywczych.

Spożywanie około 26-40 g produktów z ciemnej czekolady zawierających co najmniej 75% kakao sprawia, że dodatkowa suplementacja ekstraktu kakaowego i (-)-epikatechiny jest niepotrzebna. Należy jednak pamiętać, że produkty o niskiej zawartości kakao, takie jak czekolada mleczna i biała czekolada, nie zastępują suplementacji.
Badania pokazują, że 5-26 g ciemnej czekolady zawiera 65-1095 mg flawanoli. Standardowa dawka dla flawonoidów kakaowych wynosi 500 - 1000 mg dziennie, przyjmowana podczas posiłków.

Sponsorem notki jest: Bramka SMS

© Sposoby na kaca
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci